mandag 23. juli 2012

Gullsmugling koblet til multisvindel

Et nettverk av personer har solgt minst 100 kilo gullbarrer til norske firmaer. Nå er dette nettverket under etterforskning for svindel med utleie av betalingsterminaler. 

Saken startet da to menn ble tatt på fersken med 21 kilo gull på Ski i slutten av mai. I noen leide postbokser hos et firma i Pløens gate i Oslo sentrum stopper sporene mot 49-åringen som ifølge en av de impliserte skal ha organisert storsalget av 100 gull i Norge.
Den samme 49-åringens firma har drevet med utleie av betalingsterminaler for kort. Firmaet er knyttet til to av de andre siktede i nettverket.  Nå har det kommet en haug med anmeldelser mot 49-åringen selskap for juks med pengeoverføringer.

Anmeldt og henlagt

Øystein Helgesen i gitarbutikken Guitar Heaven på Bekkestua i Bærum anmeldte selskapet allerede i begynnelsen av juni. Han hadde leid betalingsterminal av selskapet, men pengene som kom inn, forsvant.
- Jeg har til gode nærmere en halv million kroner. Utrolig at politiet greide å henlegge denne saken, sier Helgesen.
Etter at Helgesen uttalte seg om saken i gårsdagens utgave av Dagens Næringsliv har han fått en strøm av telefoner fra andre kunder av det samme utleiefirmaet. Helgesen sier det er kommet minst 15 varsler om svindel. En av dem er Peder Staggestad i Linge Gartneri på Sunnmøre.
- Jeg har tapt 130 000 kroner, men nå er saken politianmeldt. Synd at dette kunne vært stoppet for lengst, sier Staggestad.

Surr i politiet

Da Helgesen politianmeldte sin sak i begynnelse av juni til en avdeling i politiet som henla saken av kapasitetshensyn, var en annen avdeling i Oslo-politiet godt i gang med etterforskningen av det samme nettverket fra slutten av mai.
Finans- og miljøseksjonen ved Oslo politidistrikt har etterforsket saken om gullsmugling og tollsvindel, men de som henla anmeldelse for svindel med betalingsautomater var neppe klar over dette.
Aftenposten har ikke lykkes i få tak i noen i politiet som kan forklare hvorfor saken ble henlagt.

Nets orientert

De forretningsdrivende er oppgitt over at Sparebank 1 og Nets (tidl. Bankenes betalingssentral) ikke stoppet virksomheten hos utleieren av betalingsterminalene da de ble varslet.
- Vi hørte om problemene i begynnelsen av juni, og stengte terminalene som var berørt. 12. juli politianmeldte vi selskapet, sier pressetalsmann Søren Winge i Nets.
Pressetalskvinne Sissel Grieg Viig i Sparebank 1 Gruppen sier at det anmeldte selskapet kun hadde konti hos dem.
- Etter at vi fikk vite at kundene ikke fikk pengene sine, ble saken anmeldt til Økokrim, sier Grieg Viik.

Multikriminalitet

Mye tyder på at dette nettverket bedriver omfattende multikriminalitet, men det er usikkert om de som står i ledelsen for disse selskapene i Norge er små brikker i et større kriminelt nettverk.
Norsk politi jakter på bakmenn til gullsmuglingen i et internasjonalt organisert nettverk av gullsmuglere. Saken er også koblet til mulig momssvindel og hvitvasking av penger, og har forgreininger til Finland og flere andre land i Europa. Tollmyndighetene i Finland sier de ikke kan uttale seg om gullsaken nå. Norsk politi saumfarer nå norske mottagere av gull etter at to menn ble tatt på fersken for gullsmugling.

100 kilo gull

De to som ble pågrepet for gullsmugling  i slutten av mai, en far (58) og hans sønn (38), fikk for tre uker siden fire nye ukers varetekt med brev og besøksforbud. Etter det Aftenposten kjenner til var siktelsen da utvidet til å gjelde smugling av 41 kilo gull. Siktelsen mot de to kan vissnok bli ytterligere utvidet, og det skal være en av begrunnelsene for fortsatt fengsling. Likevel ble de to løslatt for en uke siden, men siktelsen er opprettholdt.
Aftenposten har tidligere skrevet at dette nettverket har solgt 80 kilo gullbarrer til norske firmaer. Etter nærmere undersøkelser har vi fått bekreftet at de har solgt 100 kilo, men tallet kan være høyere.

Ransaking

Formelt sett er det selskapet til en 47 år gammel nordmann som står bak salg av 80 av de 100 kiloene med gullbarrer i Norge. Han er siktet for grov momssvindel, og det har vært foretatt ransaking av hans kontorer på Karl Johans gate. Grunnlaget for siktelsen er manglende innbetaling av moms på 7,1 millioner kroner etter handel med gull i år.
– Det hele skyldes en punchefeil hos regnskapsføreren for 1.termin i år, forklarer 47-åringens advokat, Morten Grønvigh.

"Sleeping partner"

Grønvigh forklarer at hans klient har vært uheldig, og at hans virksomhet i Norge har vært å opprette hylleselskaper for senere salg.
– Han fikk være med på gullhandelen sammen med en forretningsforbindelse i Norge, sier Grønvigh.
Denne forretningsforbindelsen er den 49 år gammel svensken med flere selskaper i Norge. Fem av selskapene har bare en postboksadresse til et firma som leier ut slike bokser. "Mail Boxes Etc." i Pløens gate 4 ved Youngstorget i Oslo. Et av selskapene har solgt 20 kilo gull i Norge. Et annet er anmeldt for svindel med betalingsautomater.
Det har ikke lyktes Aftenposten å få tak i denne mannen.

Løslatt etter lukket fengsling

Politiadvokat Ole Rasmus Knudsen ved Finans- og miljøseksjonen i Oslo politidistrikt la fullstendig lokk på saken da 58-åringen og han sønn ble fremstilt for ny varetektsfengsling for fire uker siden. Aktor ba om lukkede dører, og fikk det. Også fengslingskjennelsen ble forbudt å gjengi offentlig. Likevel ble altså de to som er siktet for gullsmugling av 41 kilo gull løslatt etter tre uker.
En av grunnene skal være at flere involverte personer ikke er pågrepet. Likevel forsikrer Knudsen nå at de har kontroll på saken.
– Vi har kontroll på de personer vi mener er involvert, sa Knudsen til Aftenposten.
Han vil ikke gi opplysninger om nye siktelser og pågripelser. Også advokatene til de fengslede er pålagt munnkurv. Begge to siktede erkjenner overlevering av gull, men benekter smugling.

Hentet fra: aftenposten.no
Alv Dahl